Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Podvod na voliče, z té nejméně očekávané oblasti ???

Slibovali nezvyšování daní a co je tedy navýšení poplatkové daně z vody. Říkají tomu nástroj na ochranu podzemních vod.
Současná politická reprezentace, tedy ČSSD, ANO a KDU, se v minulých volbách koaliční dohodou zavázala k nenavyšování daní. To, co ale chystá ministr financí za podpory vládní koalice, lze nazvat sprostým a bezohledným podrazem na své voliče. Očividně se nedaří naplňovat velkolepé sliby o vyrovnaném státním rozpočtu, a tak koalice v čele s ministrem financí hledá cesty, jak rafinovaně podvést voliče, tak, aby oni sami nebyli před veřejností za hlupáky.

Ptáte se, o co jde? Jedná se o vládní koncept nazvaný lepší hospodaření s vodou.Ten v sobě skrývá několik záludných fází. První fáze spočívá v nasměrování finančních prostředků do systému čerpání podzemní vody pro města, obce a společnosti ze strany Ministerstva životního prostředí a Ministerstva zemědělství, což má posílit zásobování obyvatelstva pitnou vodou.Všimněme si, že plánované dotace směřující na podporu čerpání podzemních vod (dle platné legislativy) se netýkají fyzických osob, neboť ty se vejdou do objemového limitu, kde se daň nevybírá- ten je stanoven nad 6 000 m3 za rok). Takže podpora směřuje jen na ty oblasti, kde stát může inkasovat nehoráznou daň.

  • podvod-na-volice-z-te-nejmene-ocekavane-oblasti

http://www.cizp.cz/2049_Za-cerpani-podzemni-vody-se-desitky-let-plati-stejna-cena

Současně s tímto navenek vstřícným krokem je připravováno až dvojnásobné zdražení poplatků pro společnosti čerpající podzemní vody, a to až na 6 Kč za m3.Tvrzení současné vládní garnitury v čele s ministrem financí, že se toto navýšení nemusí promítnout do spotřebitelských cen, je hodně divná lež jako věž, neboť cena produktu se vždy odvíjí od nákladů a zde se nákladová položka zvedá v rovině navýšení státní poplatkovédaně, a to o rovných 200%.

V důsledku této doslova zákeřné daně bude státu umožněno obrat občany o neuvěřitelných 2.52 miliard ročně. A to je jen střízlivý odhad.

Průměrná spotřeba vody na osobu v ČR je od 100-112 litrů denně, to je cca 40 m3 za rok, občan tedy zaplatí o 240 Kč více, než doposud. Pokud se vám zdá, že se jedná o zanedbatelnou částku, tak v rámci celé ČR to dělá již zmíněných 2 520 000 000,- Kč, a to v dané částce nejsou zakalkulovány průmyslové firmy, zemědělci a další spotřebitelé. Prostě stát nás všechny obere o pár miliard a nehne pro to ani brvou.

Pokud se podívám na ceny vodného, které se například v Pardubicích pohybují kolem 80 Kč za kubík, otevírá se mi kudla v kapse. A to hlavně proto, že v naší obci, kde vykonávám funkci starosty už 14 let, máme cenu vodného 23 Kč za m3 a na rozdíl od státu nevidím důvod ke zdražování. Vodu si obec spravuje sama prostřednictvím Technických služeb. Původnímu správci VAKu, který nedělal nic jiného, než posílal faktury za odebranou vodu a případné havarijní opravy, byla smlouva před čtrnácti léty vypovězena, neboť do údržby a modernizace vodovodní sítě nedali za cca 50 let ani korunu. Vše musela zrekonstruovat a zmodernizovat až obec. Obec, která dříve měla obrovské potíže s nedostatkem a kvalitou vody, má dnes vody přebytek a její kvalita odpovídá kojenecké vodě. Pokud se mě budou lidé ptát, proč musí platit místo 23 Kč za m3 vody najednou 27 Kč, asi jim dám spojení na pana ministra financí, aby jim to vysvětlil osobně, poněvadž v naší obci získalo ANO ve volbách do poslanecké sněmovny v roce 2013 čtyřiceti čtyř procentní voličskou podporu, což byla jedna z nejvyšších v ČR. A v tuto chvíli přichází odměna za voličskou důvěru občanů ve formě navýšeníDANĚz vody.

Ale vraťme se zpět k důvodům rozhodnutí navýšit poplatky z čerpání podzemních vod.Toto taktické a neseriózní lavírování s daněmi, které má za cíl zalepit zadluženou státní kasu (veřejný dluh dosáhl výše 1,78 biliónu Kč), je signálem toho, co bude následovat, pokud současná politická parta zůstane nadále u moci.

Politické kličky kolem nesouhlasu ČSSD s 200% navýšením poplatků za čerpání podzemní vody jsou jen populistická gesta a falešná přetvářka před krajskými volbami. Důležitý bude výsledek a tady se obávám, že 10,5 milionu obyvatel dostane k novému roku dáreček ve formě zdražení vody a následně všech produktů, kde se tato strategická surovina odrazí v ceně. Tedy v první řadě to bude pivo, nealkoholické nápoje a dále budou následovat všechny potraviny. Za každé spláchnutí záchodu, vyčištění zubů, napuštění vany, zalití květin umytí nádobí nebo jen vypití sklenky čisté vody si připlatíte 4 Kč za m3 navíc.

Je třeba si také připomenout nedávné razantní zdražení daně z přidané hodnoty u vodného a stočného z 5 na 15 %.Necháme si tuto nehoráznou daň z vody, tedy základní složky lidské potravy, opět líbit?

Tato plánovaná daň z čerpání podzemních vod sice krátkodobě vylepší děravý státní rozpočet, ale na druhé straně odstartuje zdražení všeho, na co se jen podíváte, protože voda je součástí veškeré lidské činnosti. Výsledek tohoto nerozvážného kroku se přelije do životních nákladů, takže okamžitě sníží životní úroveň lidí a následně sníží ziskovost firem a koupěschopnost obyvatelstva, neboť se sníží hodnota příjmů, jimiž by jinak občané mohli uspokojit svoje potřeby.Nesmyslná daň tak na hospodářství naší země zafunguje jako účinná brzda a do státní kasy vám, pane ministře, v podstatě nepřibude nic.

Výsledkem bude jen další prznění přirozených ekonomických procesů, které jsou, jak je vidět, na hony vzdálené vašim představám o ekonomické prosperitě naší země.

Pokud současná koalice tento podraz na své vlastní obyvatelstvo nazývá sociálně únosným zdražením („všeho“), tak já si troufám tvrdit, že si toto politické monstrum dovoluje zdražit lidem to nejpodstatnější, a to životně důležitou vodu. Jedná se o další inflační nástroj, který stlačí růstový potenciál mezd v ČR na nulovou úroveň. Jednoduše řečeno, dostanete přidáno v práci nebo na důchodech a inflace (např. zdražení vodného státem) vám to obratem sebere.

Po patnáct let stát čerpání vody z podzemí nezdražil, a že se ve vládách vystřídalo hodně divných týpků. Vše je výsledkem politické bezohlednosti, neschopnosti a odměnou současných vládních politiků za to, že jste jim ve volbách dali hlas.

Dovětek – Fakt, že ANO stáhlo s velkou nevolí svůj návrh na zdražení poplatků z vody, tudíž se nebude zatím na vládě projednávat, je jasným signálem, že se záměru zdražit vodu nevzdá a po volbách, kdy ČSSD přestane hrát divadélko pro voliče, zdražení tak jako tak se vší pravděpodobností dříve či později přijde.

Petr Havlíček

Zakladatel a šéfredaktor internetového serveru Pozitivní svět

Tento článek lze libovolně šířit po internetu.

Autor: Petr Havlíček

Zdroj:http://havlicekpetr.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=546813

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře