Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Co je STŘEDNÍ TŘÍDA ..

Profilový představitel střední třídy :

Věk: 40 let
Stav: ženatý/vdaná
Rodina: 1 dítě
Vzdělání: středoškolské s maturitou
Bydliště: město nad 20 tisíc obyvatel
Domácnost: rodinný dům
Obor zaměstnání: obchod, bankovnictví, státní správa
Čistý příjem domácnosti: 35 tisíc korun měsíčně

Česká střední třída roste, provokuje banka studií.

  • co-je-stredni-trida

Přestože reálná mzda Čechů v minulých letech klesala a znatelně se snížila celková kupní síla obyvatelstva, UniCredit Bank na základě vlastního průzkumu tvrdí, že střední třída v Česku se za uplynulých šest let rozrostla o sedm procent. Toto provokativní tvrzení se ovšem podle oslovených ekonomů a sociologů míjí s realitou.

Představitelé české střední třídy mají podle banky nejčastěji jedno dítě, do jehož vzdělání investují zhruba 1600 korun měsíčně. Kolik investují do jídla a oblečení a do rodinného bydlení studie neřeší. Stejně tak neřeší, jak velká část příjmu jde na splátky dluhů.

„Číslo o podílu blahobytných středních vrstev v České republice (39 %) je nepochybně nadsazené. Možná se to blíží poměrům v Praze, pro republiku je však příliš nadsazený,“ uvedl například sociolog Jan Keller.

Expertům ve studii také chybějí údaje o podílu předlužených domácností. „Ty by mohly podstatně korigovat optimismus autorů tohoto šetření,“ dodal Keller. Podle řady průzkumů většina českých rodin jen stěží vyjde od výplaty k výplatě.

UniCredit Bank ale tvrdí, že přes nedávnou ekonomickou recesi i úsporná opatření bývalé vlády se v Česku životní úroveň mírně zvýšila. Argumentuje mj. i tím, že zatímco před šesti lety mělo vlastní dům 37 procent lidí ze střední třídy, loni to bylo 41 procent. Byt v osobním vlastnictví mají nyní téměř tři z deseti domácností. Životní úroveň řady těchto rodin ale snižují hypotéky a další půjčky, které si kvůli pořízení těchto bytů v minulých letech vzaly.

Banka také vypichuje, že čtyři pětiny středněpříjmových domácností vlastní auto. Roste i počet těch, které mají k dispozici více než jeden automobil (12 procent). Děti ve středněpříjmové domácnosti mají před sebou podle UniCredit Bank velmi dobré vyhlídky. Tyto rodiny prý neváhají do dětí investovat, snaží se jim dopřát „lepší život“.

Roste, ale v Asii.

Naprostá většina seriózních světových analýz se však shoduje, že zatímco v USA a v Evropě počet příslušníků střední třídy v posledních letech rychle klesá, v Asii, zejména v Číně a Indii, naopak roste. Podle studie poradenské firmy McKinsey bude v Asii do roku 2020 patřit ke střední třídě 1,7 miliardy lidí, tedy třikrát víc než nyní na Západě.

S definicí střední třídy je dlouhodobě problém. Například podle definice OSN do ní patří každý, kdo si může dovolit utratit denně deset až sto dolarů, což je velmi široké rozmezí.

V Americe stáli u zrodu střední třídy dělníci z automobilek v Detroitu, který nedávno zbankrotoval a ze symbolu dřívější prosperity se pomalu stává město duchů. 

Henry Ford a jeho souputníci z General Motors a Chrysleru na začátku minulého století garantovali svým zaměstnancům na tu dobu nevídané skvělé platy a výhody, jež jim umožnily mít vlastní dům, auto, posílat děti na studia, jezdit na dovolenou a mít prostředky i čas na zábavu.

Takový životní styl si do té doby mohli dopřát jen zámožní. Později se mezi samozřejmé nároky střední třídy dostaly například i dostupnost kvalitní lékařské péče či právo na slušný starobní důchod.

S tím vším je postupně konec. Střední třída, ve které byli za socialismu kvůli uměle vytvořeným podmínkám a přezaměstnanosti i tabulkovým platům a nemožnosti udělat si vážné dluhy prakticky všichni, se postupně diferencuje jen na bohaté a chudé. Chudých je pochopitelně většina.

zdroj:http://www.zpovedka.cz/002371.php

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře