Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Ceny za komunistů

Po krajských volbách se zdá, že se českým a moravským voličům zastesklo po komunistické vládě. Tenkrát přece byla práce pro všechny a hlavně bylo všechno levnější! Tvrdou ránu nostalgii ovšem zasadil Petr Staníček svým "kalkulátorem" životního standardu. Podle něj totiž tvrzení o levných starých časech je pouhou chimérou.

  • ceny-za-komunistu

Stránka www.zakomunistu.cz funguje teprve několik hodin, ale její sláva už se šíří sociálními sítěmi.

"Hlavní motivací pro mě byly ty neustálé povzdechy nad tím, jak se za komunistů žilo líp. Než abych to každému pořád vysvětloval, tak jsem radši spustil tuhle stránku, kde je to podáno úplně polopaticky, aby to každý pochopil," vysvětluje vystudovaný matematik Petr Staníček.

Upozorňuje ovšem, že i když je na stránkách například srovnání cen jídla, energií nebo dovolené v Bulharsku, stránky ještě rozhodně nejsou hotové.

"Zatím to beru jako polotovar, rád bych tam ještě přidal například náklady na bydlení, ale k tomu jsem zatím nenašel dostatek dat. Jinak drtivá většina cen, se kterými operuji, je přímo z Českého statistického úřadu," ujišťuje.

Jen pár příkladů - vejce stálo v roce 1989 korunu dvacet, dnes bychom za něj tak dali 8,40 koruny. Půl kila loupané rýže by po přepočítání stálo 56 korun, skutečná cena je dnes ovšem třetinová.

Kromě nostalgických vzpomínek Staníčka ke spuštění stránky popostrčily i nedávné krajské volby, v nichž komunisté rekordně posílili. "Volby mě vytočily, tahle stránka je takovým usazením do reality pro všechny ty nostalgiky. Třeba moje babička měla důchod 600 Kčs (přibližně 4 200 Kč), v takové bídě snad teď u nás už nikdo nežije," přidává osobní vzpomínku autor stránek.
Dneska si určitě žijeme lépe, potvrzuje ekonomka

Stránka se zamlouvá i ekonomce Markétě Šichtařové. "Ceny odpovídají a vypadá to, že autor počítal i s inflací. Je ovšem třeba říct, že i když jsou třeba vejce, džemy nebo sýry o dost levnější než dřív, je to částečně dáno i tím, že je v potravinách víc chemie," mírní nadšení Šichtařová.

Když se ovšem sečtou všechny plusy a minusy, žijeme si dnes podle ní rozhodně lépe než za bolševika. "Uspořit se dá větší část platu. A i když třeba kadeřník nebo bydlení je dnes v přepočtu dražší, levnější jídlo a další položky to vyrovnávají," nechala se slyšet Šichtařová.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/jask-se-zilo-za-komunistu-0y4-/domaci.aspx?c=A121023_
174454_domaci_zep

-------------------------

Pomineme nyní například otázku svobody projevu a trestů, otázku obecné morálky a slušnosti nebo to, jakou měla naše země budoucnost tehdy a jakou dnes.

Zkusme se na chvíli zabývat čistě ekonomickou stránkou. Inkriminovaná webová stránka je zde: http://www.zakomunistu.cz/

Měl bych ohledně této problematiky několik otázek ke starší generaci.

1) Nakolik jsou uvedené ceny pravdivé?

2) Jednotlivá čísla jsou hezká, ale jak je to s celkovými průměrnými výdaji (řekněme průměrného jednotlivce či průměrné domácnosti za měsíc)? Zde bych upozornil na nenápadné poznámky v dolní části stránky, např.:

"Některé položky v přehledu ještě chybí – především ceny domů a nájmů, pro které se mi dosud nepodařilo nalézt kvalitní zdroj statistických dat. Ihned jak naleznu použitelné a důvěryhodné údaje, doplním je sem. Nástroj pro sestavení spotřebitelského koše plánuji na později, děkuji za vaši trpělivost. "

Možná pak onen matematik poněkud změní názor. Pokud se mu ovšem vůbec někdy podaří najít zdroj, který bude podle jeho názoru "použitelný a důvěryhodný".

3) Že tzv. průměrná mzda (prostý aritmetický průměr mezd všech jednotlivých občanů) je dost vzdálená realitě, už je celkem známo, ale ani ten medián mzdy se mi příliš nezdá...

Malá matematická úvaha - předpokládejme, že pro tzv. střední mzdu, neboli medián mzdy platí definice, že se jedná o mzdu, která by ležela přesně uprostřed, pokud bychom seřadili mzdy všech jednotlivých občanů od nejnižší po nejvyšší.

Teď si na ukázku představme třeba 100 lidí, jejichž platy budeme seřazovat. 49 lidí bude mít plat 10 tisíc, 50. člověk bude mít plat 20 tisíc, dalších 49 lidí bude mít plat 21 tisíc a ten 100. člověk bude mít plat 10 miliónů. Nicméně medián mzdy bude těch 20 tisíc 50. člověka, je to tak?

Nůžky se rozevírají, to nelze popřít...

Jinak taky mě fascinuje, jak se pořád mluví o "nostalgii", o tom, že všichni volili kvůli "vzpomínkovému optimismu", přestože spousta voličů byli mladí lidé, tak já nevím...


zdroj:http://www.zpovedka.cz/001858.php

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře