Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Energetika – monitoring zahraničních médií

  • jadro
1. Aktivistka z blokády převozu Castorů z roku 2010 byla zažalována – projevte solidaritu;

2. Uzávěrka přihlášek k účasti na plavební tour;

3. Velká Británie: „Big six Energy – Bashing";

4. Francie: Hladovka jako protest proti jaderným zbraním;

5. 30.červen v Manchesteru: kampaňový plánovací den aktivistů;

6. Finsko: Zastavte Sokli! Zachraňte domov Ježíška;

7. Univerzita je kontrolována jaderným průmyslem;

8. Likvidace původních obyvatel: ošklivý úsměšek australského rasismu;

9. Jaderná nehoda v roce 1978 v pokusném reaktoru v Jülichu...

10. Australský uran zásoboval neštěstí ve Fukušimě;

11. Walkatjurra Walkabout – pochod za vlast;

12. Reclaim Hinkley: masová akce civilní neposlušnosti;

13. Holandská královská rodina podporuje jadernou energii;

14. Francie: kemp proti vedení vysokoenergetického napětí 22.-24.června;

15. Jaderná energetika již není dobrým obchodem;

16. Zvláštní zpráva: management vyhořelého jaderného paliva a jaderného odpadu;

17. Velká Británie: NE skladu nízko radioaktivního paliva v Keekle Head;

1. Aktivistka z blokády převozu Castorů z roku 2010 byla zažalována – projevte solidaritu

Transport kontejnerů Castor z La Hague (Francie) do Gorlebenu (Německo) v roce 2010 byl jedním z nejdražších transportů jaderného odpadu v historii a vyvolal mnohem více protestů než kdy předtím. Jedna z úspěšných protestních akcí byla přivazovací akce ke kolejím v Dalle. Tři aktivistky se přivázaly ke kolejnicím a zpozdily tak transport o zhruba 3 hodiny. V březnu bylo proti nim zahájeno trestní řízení. Aktivistky jsou tak nyní konfrontovány s vysokými náklady soudního řízení a právní pomoci. Váš příspěvek a solidarita jsou proto velmi vítány.

2. Uzávěrka přihlášek k účasti na plavební tour

Proto je kapacita na plavební lodi omezená, prosíme aktivisty a další zájemce o účast na antiatomové plavební tour ze Stockholmu do Greifswaldu (26.srpen – 9.září), aby své přihlášky odeslali nejpozději do 24.června. 1.července pak dáme vědět, kdo se ještě na loď vešel.

Chceme zajistit, aby počet zájemců z různých států na lodi byl vyvážený, stejně tak se budeme snažit o vyváženost zástupců obou pohlaví na lodi. Zároveň s plavební tour se bude na souši konat cyklistická tour. Zájemci se mohou účastnit buď celé tour nebo jen její určité části. Tato cyklistická tour je ale také dobrou příležitostí účastnit se antiatomové tour, pokud na Vás nezbyde místo na lodi. Bude také možnost vystřídat se na lodi a na kole.

Předběžný plán akce a další informace najedete na:

http://www.greenkids.de/europas-atomerbe/index.php/Anti-nuclear_Sailing_Trip_across_the_Baltic_Sea

3. Velká Británie: Big six Energy - Bashing"

Kick Nuclear a přátelé, převlečení za jadernou smrtku a likvidátory, se sešli v počtu několika set účastníků při akci „Big six Energy – Bashing" v centru Londýna, při které cíleně oslovily EdF a další velké koncerny na britském summitu o energetice.

Akci koordinoval Climate Justice Collective a byla zaměřena na britský energetický summit, který se konal v Grande Hotelu St.Pauls v Londýně. Přitom byla zmíněna role velkých energetických koncernů na vzniku energetické bídy, na zhoršování klimatických změn a na potlačování čistých, ekonomických a demokratických alternativ k energetickým systémům, konotrolaným velkými koncerny.

Další informace najdete na:

http://stopnuclearpoweruk.net/content/nuclear-grim-reapers-and-liquidators-join-big-six-energy-bash

4. Francie: Hladovka jako protest proti jaderným zbraním

Požadavek, aby nový prezident, nová vláda a kandidáti do Parlamentu ve Francii vstoupili di nových jednání o konvenci o odstranění všech jaderných zbraní: toto téma je na mezinárodní agendě a musí být předloženo francouzským občanům: „Souhlasíte, aby Francie společně s dalšími státy pod vzájemnou kontrolou a za přísných mezinárodních opatření zlikvidovala jaderné zbraně?" Za referendum, které by nám umožnilo o této otázce svobodně a demokraticky rozhodnout, zahájila Jean Marie Matagne (68 let), předsedkyně ACDN 15.května 2012 hladovku.

Francouzští obyvatelé nedostali nikdy možnost vyjádřit se k otázce jaderných, zbraní, zbraní pro zločiny proti lidskosti, které jsou jejich jménem subvencovány (300 miliard euro).

Další informace najdete na:

http://www.acdn.net

5. 30.červen v Manchesteru: kampaňový plánovací den aktivistů

Tato schůzka se organizuje proto, abychom si předali poznatky o úspěchu kampaní v oblasti životního prostředí v Spojeném království – a poradili se, jak tyto kampaně udržovat v chodu. Chtěli bychom stavět na efektivních kampaňových metodách a učit se od hnutí jako „Occupy" nebo „Plane stupid" a jiných úspěšných metod. Bude se jednat o plánovací schůzku pro pozdější kampaňovou akci později v tomto roce, která má posílit hnutí, podobně jako konference v Jokohamě v únoru 2012, které se účastnily tisíce aktivistů.

https://we.riseup.net/assets/95874/Nuclear%20campaigners%2030th%20June%20flyer_pdf.pdf

6. Finsko: Zastavte Sokli! Zachraňte domov Ježíška

Podle nedostatečného a zastaralého těžebního zákona začaly koncerny narušovat panenskou a jedinečně krásnou finskou přírodu kdekoli tam, kde se v podzemí nachází zásoby uranu. Nyní se dokonce ruší domov Ježíška fosforovými a uranovými doly v nedalekém Sokli. Prosíme, pošlete zdvořilý, ale znepokojený dopis ohledně dolu v Solki a obecně ohledně důsledků zásahů koncernů, těžících uran, do finské přírody a turismu.

Prezident Sauli Niinistö: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Premiér Katainen: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Sirpa Pietikäinen, MEP: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Finská pohlednice:

http://www.greenkids.de/europas-atomerbe/index.php/Image:Uranium_industry_in_Finland_2012-02_-_Laplands_People_Against_Uranium_Power.jpg

Čti článek:

http://www.greenkids.de/europas-atomerbe/index.php/A_nature_catastrophy_is_being_prepared_in_Eastern_Lapland

7. Univerzita je kontrolována jaderným průmyslem

Univerzitu v Saskatchewanu v Kanadě právě přebírá Cameco a její jaderní pomocníci v provinční vládě. Vláda poskytla 30 miliónů dolarů na zprovoznění jaderně – výzkumného centra na univerzitě, zatímco jiné programy byly drasticky omezeny. Pro program výuky cizích jazyků byl seškrtán rozpočet a sociologické oddělení je nadále financováno tak nedostatečně, že někteří studenti nemohou ukončit svá studia v plánovaném termínu. Historik Darcy Hande situaci vysvětluje v excelentním článku v Briarpatch Magazine.

http://briarpatchmagazine.com/articles/view/follow-the-yellowcake-road

8. Likvidace původních obyvatel: ošklivý úsměšek australského rasismu

Jaderný průmysl je zodpovědný za nejhorší rasistické výstřelky v australské historii. Tento rasismus se vztahuje na testy jaderných bomb v 50.let minulého století, ale můžeme ho sledovat ještě nyní. Otrávený byznys se základními službami v souvislosti se skládkami jaderného odpadu byl vždy součástí této záležitosti. Vlády vždy snižovaly zdroje pro odstrkované původní obyvatele Austrálie (aborigines) a vyvíjely na ně tlak, aby souhlasily s projekty jako jsou skládky radioaktivního odpadu. Situace není o nic lepší než v padesárých letech minulého století, když Britové odpalovali jaderné bomby na území původních australských obyvatel.

Celý článek: http://www.abc.net.au/unleashed/3919296.html

9. Jaderná nehoda v roce 1978 v pokusném reaktoru v Jülichu

V roce 1978 došlo v pokusném jaderném reaktoru v Jülichu v západním Německu k těžké nehodě. Silně zamořené bývalé jaderné zařízení v Německu se musí zlikvidovat. Plány na tuto likvidaci jsou absurdní.

152 kontejnerů Castor s vyhořelým jaderným palivem se mají odvézt do Aausu v severním Německu. Jülich je výzkumných a vývojovým střediskem pro URENCO, celosvětovým aktérem v oblasti obohacování uranu a výroby jaderných článků. Ale odpor vzrůstá!

Informační akce k této problematice se uskuteční 28.června 2012 od 19:30 hodin ve staré požární stanici v Kolíně, Melchiostr.3.

Homepage a kontakt:

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

http://antiatomplenum.blogsport.de

10. Australský uran zásoboval neštěstí ve Fukušimě

V reaktorech jaderné elektrárny Fukušima se používal uran z Austrálie. Těžební firmy nechtějí tuto skutečnost přiznat. Místo toho se schovávají za předsunuté argumenty jako „obchodní tajemství" nebo „bezpečnost". Pravda se nyní však dostala na světlo světa. Australský úřad "Safeguards and

Non-Proliferation Office" přiznal v říjnu následující skutečnost: „Potvrzujeme, že v lokalitě Fukušima Daiči byl jaderný materiál spojený s Austrálií – a sice v každém z jejích reaktorů, minimálně však v pěti ze šesti reaktorů."

Celý článek čti zde:

http://www.thepunch.com.au/articles/australian-uranium-fuelled-the-fukushima-disaster

11. Walkatjurra Walkabout – pochod za vlast

Tato pochodová akce Walkabout v regionu Wangkatja (západní Austrálie) je důkazem síly společenství, které více než 40 let bojuje za zastavení těžby uranu v Yeelirrie a zároveň je šancí, jak se setkat a přispět ke kvalitnímu životu v budoucnu. Je také šancí, jak se spojit s naší zemí a oživit tradici společného pochodu za naší vlast.

Další informace: http://walkingforcountry.com

12. Reclaim Hinkley: masová akce civilní neposlušnosti

Mezinárodní výzva: Zveme Vás 8.října k účasti na naší akci masové civilní neposlušnosti. Základním stavebním kamenem této akce bude protest proti plánovanémi reaktoru Hinkley C.

Více informací: http://www.greenkids.de/europas-atomerbe/index.php/Reclaim_Hinkley_-_Mass_Act_of_Civil_Disobedience

13. Holandská královská rodina podporuje jadernou energii

7.července slavnostně otevře Willem – Alexander, který je jakožto nejstarší syn královny Beatrix považován za budoucího krále Nizozemí, výrobní zařízení komplexu firmy Uranco na obohacování uranu v Almelu. Nizozemské antiatomové skupiny zahájí dopisovou kampaň, aby Willema-Alexandra od tohoto záměru odradily. Při několika příležitostech veřejně prohlásil, že je ve věci využívání jaderné energie zdrženlivý a že je velkým zastáncem využívání obnovitelných zdrojů energie, především slunce a větru. Je proto ostuda, že se nyní chce podílet na jasně projaderné akci.

Kontakt: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

14. Francie: kemp proti vedení vysokoenergetického napětí 22.-24.června

Od prosince 2011 se začaly stavět stožáry pro vedení vysokého napětí. Stát a firma RTE přitom postupují velmi specifickou formou násilí (vynucené podpisy, právně pochybné pracovní podmínky u zaměstnanců, atd.) Na základě této situace se mnoho lidí rozhodlo, že nastal čas pro přímé akce a pro pokus zastavit tento „parní válec". Vyzývají všechny obyvatele, aby se připojili ke smysluplným prostředkům, které by předešly dalšímu pokračováni stavebních prací. Důvodem,, který nás vede k tomuto postupu, je kromě jiného skutečnost, že odpor obyvatel proti tomuto záměru je státem a firmou RTE odmítán s opovržením a arogancí. Každému je jasné, že se od těchto institucí nedá očekávat nic jiného. Je pouze na nás, zda dobrou organizací našich prostředků dokážeme zastavit tuto všemohoucnost státu.

Německá výzva:

http://valognesstopcastor.noblogs.org/files/2012/05/Aufruf-des-Chefresnes-4.03-.pdf

ve francouzštině, italštině, španělštině a angličtině také na: http://valognesstopcastor.noblogs.org/1087

15. Jaderná energetika již není dobrým obchodem

Nejnovější zprávy ukazují, že jaderná energetika již není dobrým obchodem. Po havárii v japonské Fukušimě byly po celém světě stornovány mnohé jaderné projekty. Jak se ale zdá, Finsko se nenechá odradit a chce nadále stavět jaderné elektrárny.

Projekt Fennovoima má velké problémy s financováním, říkají odborníci. Největší akcionář tohoto projektu (E.ON s 34%) se již začal stahovat z jaderné oblasti a prohlašuje, že se bude koncentrovat na obnovitelné zdroje energie. Stavební náklady se od začátku stavebníich prací zvýšily již o celých 100%. Aby nová jaderná elektrárna byla zisková, musely by se zvýšit ceny elektřiny.

Celý článek najdete na:

http://www.greenkids.de/europasatomerbe/index.php/Nuclear_power_is_not_a_good_business_anymore

16. Zvláštní zpráva: management vyhořelého jaderného paliva a jaderného odpadu

Od začátku využívání jaderné energie se tvrdí, že se brzy objeví řešení pro radioaktivní odpad z jaderných elektráren. Jak ale uvádí autoři zprávy "Management of spent fuel and radioactive waste. State of affair, a worldwide overview", nemá zatím žádná z 34 zemí, provozující jadernou energetiku, fungující konečné úložiště radioaktivního odpadu, a to ani podzemní, ani povrchové. A převážná většina těchto zemí zůstává cíli trvalého skladování radioaktivního odpadu nadále velmi vzdálena. Některé země tuto potřebu přesouvají na pozdější dobu z toho důvodu,že provozují dlouhodobé mezisklady vyhořelého jaderného paliva se skladovací kapacitou až na 100 let. A jiné země používají přepracování vyhořelého jaderného paliva jako alibi, proč nemusí o konečném uskladnění radioaktivního odpadu rozhodovat.

Celý článek: http://www.greenkids.de/europasatomerbe/index.php/Special_report:_Management_of_spent_fuel_and_radioactive_waste

17. Velká Británie: NE skladu nízko radioaktivního paliva v Keekle Head

Brenda Grey, radní v Cumbrii na severozápadu Anglie, prohlásila, že je špatné zakládat nové skladiště radioaktivního odpadu a kontaminovat jím tak další části země. Všechna jaderná zařízení by měla vyprodukovaný jaderný odpad skladovat přímo na místě. Měli bychm se zasadit o to, aby vláda opět změnila zákon tak, aby se nízko radioaktivní odpad neskladoval v úložištích radioaktivního odpadu.

Další informace: http://mariannewildart.wordpress.com/2012/05/08/cumbria-county-council-unaminuous-no-to-nuke-landfill-in-keekle-head/

http://www.newsandstar.co.uk/news/nuclear-dump-bid-firm-set-to-appeal-cumbria-council-s-refusal-1.951825?referrerPath=news

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře