Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Izraelci žalují Al Džazíru kvůli agresi do Libanonu z roku 2006

  • dzazira-logo
Skupina 91 Izraelců zraněných během invaze do Libanonu v roce 2006 podalo u newyorského soudu žalobu na katarskou televizi Al Džazíra za to, že svým podrobným pokrýváním izraelské agrese „pomáhala" Hizballáhu.

Žaloba mimo jiné tvrdí, že Al Džazíra informovala o válce v rozporu s nařízením úřadu izraelského vojenského cenzora, byť zatím ještě není známo, že by izraelská armáda získala pravomoci vztahovat svou cenzuru i na zahraniční média.

Izraelci, kteří podávají žalobu, byli zraněno raketami Hizballáhu a nyní tvrdí, že Al Džazíra usnadňovala Hizballáhu zaměřování, neboť informovala o tom, kam předchozí rakety dopadaly.

Žaloba nemohla být podána u soudu v Izraeli, protože tam je Al Džazíra oficiálně zakázána už od roku 2008, a to právě kvůli informování o izraelských válkách. Volba tedy padla na New York, baštu přítel Izraele a nepřátel Hizballáhu, i tak ale žalující izraelské vojáky těžký boj, protože ani americké právo zahraničním médiím nenařizuje podřizovat se izraelské vojenské cenzuře nebo jim nezakazuje informovat o podrobnostech konkrétních válek. Ukřivdění bývalí izraelští vojáci přesto chtějí vysoudit 1,2 miliardy dolarů.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře