Facebook Twitter RSS
Czech English French German Russian Spanish

„Volný obchod“ v Africe prohlubuje hlad

Hodnocení uživatelů:  / 1
NejhoršíNejlepší 

  • afrika-hladomor
Navzdory dobrým úmyslům způsobil tlak na privatizaci funkcí státu a nastolení politiky „volného obchodu" pokles produkce potravin, prohlubuje chudobu a milionům lidí v afrických zemích přinesl hlad, konstatuje americká studie Proceedings of the National Academy of Sciences.

Reformy trhu, které započaly v polovině 80. let a měly podpořit hospodářský růst, ve skutečnosti v některých z nejchudších států světa selhaly a v posledních letech vedly k nesčetným hladovým bouřím, uvádí studie.

„Mnohé z těchto reforem byly navrženy tak, aby se země začaly chovat efektivněji, a byly řešením pro upadající školství, nemocnice a další infrastrukturu," říká Laurence Becker, profesor geopolitologie na Oregon State University. „V některých případech ale eliminovaly podporu chudým zemědělcům, kteří neměli auto, jistotu vlastnictví půdy, vydělávali dolar denně a své celoživotní úspory ve výši 600 dolarů si schovávali pod matrací."

„Těmto lidem bylo řečeno, aby začali soutěžit s těmi nejefektivnějšími zemědělskými systémy na světě, což prostě nemohli," dodává Becker. „S odbouráním celních bariér začaly do těchto zemí, které bývaly v některých směrech soběstačné, proudit levnější dovážené potraviny. Mnoho lidí proto muselo nechat zemědělství a opustit tak zemědělský systém, který se v jejich kulturách osvědčoval po staletí."

Tyto síly podkopávaly produkci potravin po dobu 25 let, shrnuje studie, a jejich tlak vyvrcholil počátkem roku 2008, kdy se cena rýže - běžné plodiny v některých afrických zemích - během roku zdvojnásobila a spotřebitelé byli nuceni na jídlo vynakládat většinu svých příjmů. Nepokoje kvůli cenám potravin logicky následovaly.

Žádná jednoduchá řešení neexistují, upozorňuje Becker s tím, že organizace typu Světové banky nebo Mezinárodního měnového fondu by si ale měly uvědomit, že přístupy, které mohou být efektivní ve vyspělejších ekonomikách, nelze snadno překlopit do zemí méně rozvinutých.

Mnoho lidí v afrických zemích podle Beckera obdělává půdu na komunální bázi, jak to činili po celé generace, aniž by si činilo nárok na půdu nebo drahé vybavení - a vyvinulo přitom systémy, které sice nemusejí být moderní, ale zato jsou funkční. Často nejsou připraveni konkurovat nadnárodním korporacím nebo sofistikovaným obchodním systémům. Poklesy místní zemědělské produkce je tak vydávají na milost náhlým výkyvům cen potravin ve světě. Nemluvě už o tom, že někteří zemědělci, kterým by třeba v USA měli konkurovat, pobírá rozsáhlé státní dotace, zatímco lidem v Africe Západ vnucuje úplně volný obchod bez jakékoli pomoci. „Skutečně volný trh neexistuje nikde světě," říká Becker. „Nemáme ho, ale hladovějícím lidem v Africe říkáme, že ho mít mají."

Studie se zaobírala zemědělstvím v západoafrických státech Gambii a Pobřeží slonoviny. Možné řešení vidí v diverzifikaci pěstovaných plodin, zavedení celních bariér, které by daly reálnou šanci i místním pěstitelům, v dotacích a odpovídajícím systému úvěrů, stejně jako v budování silniční sítě a místních mlýnů nutných pro zpracování plodin pro místní trh.

 

 

podporte-width

 

Komentáře

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit / registrovat

Facebook komentáře